Top 10 i NM med irsk setteren Ludde!

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 8. Okt 2024



De aller fleste hunder synes det er moro å løpe, og det er mange forskjellige hunder som kan fungere utmerket til hundekjøring. Når det er sagt, er det visse raser og blandinger vi ser aller mest av i toppen av listene. I barmark/nordisk/sprint er det gjerne vorsteh og greyster som hevder seg, i mellomdistanse ser vi mye hounds og i langdistanse er det alaska huskyen som vanligvis kommer i mål aller først. I året NM Barmark var det derfor inspirerende å se en irsk setter som klatret på lista, og kom inn på 10. plass i snøreløping kvinner senior. Dette viser at god og målrettet trening, kan gi virkelig gode resultater, uavhengig av hundetype! 

Her er noen ord fra Ida Bakker Trulsrud og irsk setter Ludde sin opplevelse på deres aller første NM Barmark - som altså gikk skikkelig bra! 


"For ett års siden hadde jeg ikke hørt om sporten snøreløping og trodde jeg kun var en "jukser" på Strava som løp med hund. En venninne introduserte meg for nyoppstartede Jæren trekkhundklubb, og det var full klaff fra første stund. Kun to uker etter første trening skulle klubben til Kristiansand for å prøve seg i konkurranse, på denne siden av landet er det dessverre (ikke enda) blitt et stort miljø, så vi må ta de konkurranse som dukker opp. Vi prøvde oss på et VOM løp, og Ludde viste hva han var god for. Dette var en konkurranse for glade amatører, og vi kom i mål over to minutter før neste mann. Dette tente noen lys, og Monika var til stede og fortalte at det fantes NM i dette her. Vi måtte prøve. Etter mye googling for å finne ut hvor gode de beste var, tenkte jeg at dette må vi prøve oss på. Vi satt oss mål om topp ti i NM 2024!

Å komme seg fra å være en glad mosjonist og opp til topp ti var en lang vei, men ikke umulig. Skjønte også at det ikke var så mange irsksettere i denne sporten, men Ludde gled rett inn i miljøet. Han forsto oppgaven sin og gjør den med glans. Så jeg trengte ikke ha en vorster/pointer for å kunne være med. Jeg tror også flere hunderaser burde prøve seg. 

Jeg har lært mye om hvordan jeg kan trene Ludde fra Leah (oppstarter/leder/trener i Jæren trekkhund). Samtidig søkte jeg mye etter tips om hvordan trene snøreløping for å bli best mulig. Slet med å finne en vei som passet for Ludde og meg, hverdagen må gå opp, og jeg ønsker å ha med meg Ludde på alle treninger. Gikk til slutt for å få meg en personligtrener som kunne mye om løping, men null om hund. Ludde og jeg fulgte opplegget slavisk frem mot NM, og farten vår økte med nesten 1min per km i løpet av et år. Ludde har vært med på alle intervalløkter, roligturer, tempoløp - ja, han har trent som et menneske og det har funket for oss. Hadde ikke klart å legge opp et så bra opplegg uten hjelp, som også skulle passe inn i en hektisk hverdag. Prioriterte også å få trent med andre, så trening med Jæren trekkhundklubb har vært gull verdt.  

Å komme til NM var en opplevelse i seg selv, trekkhundfolk er noen ordentlig joviale mennesker! Aldri kommet til et idrettsarrangement der alle prater med alle, deler tips og hjelper hverandre så godt de kan. Som helt ny trengte jeg å få ting litt inn med t-skje, og alle jeg spurte tok seg god tid til å svare. Alt fra start prosedyrer, hvordan passere i løypen, hva gjør jeg med hunden dagene før et viktig løp. Det var så mye spørsmål, og det var så mange som var villige til å hjelpe oss. Helt fantastisk! 

NM var fantastisk! Å komme til sin første konkurranse med topp ti mål er kanskje hakket ambisiøst. Overraskende lite nerver før start, men i det starten gikk og vi var i gang var det ren glede. Syre i lårene fra første lange bakke, men så utrolig gøy. Heiing hele veien, Leah fra egen trekkhundklubb tok seg bryet med å motivere meg etter passering og hele veien inn til mål. Ble møtt med klemmer og varme, masse komplimenter, helt overveldende på en veldig positiv måte. Alle heier på alle, uansett nivå. All idrett burde vært slik.  

Målet ble nådd, jeg ble topp ti! Nå vil jeg mer! 

Stafett hadde Jæren trekkhundklubb aldri gjort før, vekslinger hadde vi aldri sett og fellesstart var et nytt element. Målet var å ikke komme sist, og det klarte vi. Fantastisk morsomt! Bena var blytunge før start, men fant ut at alle løperene hadde det likt, så da var det greit. Var trist å reise fra Bergen, trekkhundfolk er bra folk. Dere har et fantastisk inkludere miljø. Håper alle med hund som liker løping/sykling melder seg inn i sin nærmeste trekkhundklubb, for dette er gøy! Bonusen er mange nye gode venner."

Tusen takk til Ida for en flott tekst, og gratulerer med fantastisk resultat. Vi vil også takke ildsjelene bak Jæren Trekkhundklubb for at dere har sørget for et knallbra opplegg for aktive hundefolk på sørvestlandet. Kjempeartig at en helt ny klubb stilte sterkt i NM og til og med hadde lag i stafetten. 

Sees på neste løp! 



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.